• Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Do we ever listen to our body?

Every body tells a story

Το σώμα μας αισθάνεται και εκφράζεται.
Αρκεί να μπορούμε να ακούσουμε.

Interoception, η ενδοδεκτικότητα, είναι η ευφυΐα του σώματος να αντιληφθεί τους εσωτερικούς δείκτες του όπως η καρδιακή συχνότητα, οι μυϊκοί πόνοι, η ένταση ή η αδυναμία, έλλειψη θρεπτικών συστατικών και πολλά άλλα.

Είναι μια ικανότητα που προπονείται και βελτιώνεται αρκει να το θέλει κανείς. Η επαφή με το σώμα μας μπορεί να βελτιώσει «επιδόσεις», να προλάβει τραυματισμούς και να μειώσει ανεξήγητους χρόνιους πόνους που καμιά θεραπεία δεν αντιμετώπισε.

Υπάρχει προπόνηση για να βελτιώσει κανείς την interoception/ενδοδεκτικότητα;

Φυσικά και υπάρχει. Και δεν αναφέρομαι στη χρήση μηχανημάτων biofeedback και περίτεχνων τεχνικών ή εργομετρικών τεστ. Υπάρχουν πολύ απλές τεχνικές γενικές και ειδικές που μπορούν να αναβαθμίσουν δραματικά τη ποιότητα της προπόνησης μας και το μέγεθος των αποτελεσμάτων σε κάθε πρόγραμμα.
Αν αναρωτηθούμε απλά σε ένα γενικό πλαίσιο, πως νιώθουμε το σώμα μας αυτή τη χρονική περίοδο ή και αυτή ακριβώς τη στιγμή ;
– είμαστε σε ανοδική πορεία, περίοδο ακμής;
– επιβιώνουμε και οριακά τα καταφέρνουμε να διατηρήσουμε την υγεία μας ;
– παλεύουμε να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα μας
– είμαστε στα όρια του να καταρρεύσουμε;
– είμαστε σε κατάσταση παραίτησης και φυγής;
Όσο πιο συχνά βάζουμε στον εαυτό μας αυτά τα ερωτήματα τόσο πιο συχνά θα γίνεται αυτόματη η εσωτερική παρατήρηση και θα είναι σταδιακά εμφανές και διάφανη η αίσθηση του σώματος μας

Αν συνδυάσουμε τώρα την απάντηση μας με την καθημερινότητα μας, τις επιδόσεις μας, τους τραυματισμούς μας, τους χρόνιους ή μη πόνους που νιώθουμε, την κούραση ή το βάρος που νιώθουμε μαθαίνουμε κρίσιμες πληροφορίες για το σώμα μας και τη προπόνηση μας.
Ακόμα περισσότερο, όταν κάθε μέρος του σώματος μας μπορεί να μας δίνει τέτοιες ξεχωριστές πληροφορίες και η προπόνηση μας παίρνει αμέσως άλλες διαστάσεις.

Ο σχεδιασμός προγραμμάτων άσκησης είναι μια μαγική διαδικασία. Απαιτείται βαθιά προσωπική επικοινωνία μεταξύ προπονητή και αθλούμενου.
Listen carefully.

 

– Ελπίδα Τσίντσιφα

29 Νοεμβρίου, 2021

Eπικοινωνείστε μαζί μας

top